Pusat Sumber Sekolah sebagai ejen kecemerlangan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM): kajian ke atas pelajar baru sesi Julai-November 2010, UiTM, Johor / Nor Diana Abd Rahman, Nor Ezan Omar and Zailani Shafie - Abd Rahman, Nor Diana; Omar, Nor Ezan; Shafie, Zailani (Institute of Research, Development and Commercialization, Universiti Teknologi MARA, 2011)
Pusat sumber sekolah adalah institusi yang paling utama di dalam sistem pendidikan negara kerana peranan yang dimainkannya sebagai tempat menyediakan bahan, khidmat, kemudahan pengajaran dan pembelajaran. Kajian yang dijalankan juga menunjukkan pelajar bersetuju bahawa kejayaan mereka di dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia(SPM) adalah disebabkan peranan yang telah dimainkan aleh pusat sumber sekolah. Kajian ini juga akan membantu pihak sekolah dan Kementerian Pelajaran Malaysia di dalam menilai kembali keperluan yang harus diperhalusi terutamanya dari aspek koleksi kemudahan yang disediakan dan juga kakitangan di dalam memastikan pusat sumber sekolah akan sentiasa menjadi lokasi kunjungan utama bagi pelajamya. Hasil kajian juga mendapati adanya keperluan untuk menempatkan pustakawan profesional yang berkelayakan di dalam bidang sains perpustakaan untuk menggendalikan sepenuhnya pusat sumber sekolah. Langkah ini perlu bagi memastikan pusat sumber sekolah ditadbir oleh mereka yang berkelayakan dan seterusnya membolehkan para guru lebih fokus dengan pengajaran di dalam kelas.