Istiadat Konvokesyen Ke-71 : 15 - 27 Oktober 2009 : Dewan Sri Budiman, UiTM - Jabatan Komunikasi Korporat, UiTM (Jabatan Komunikasi Korporat, 2009)
Alhamdulillah kita bersyukur kepada Allah S.W.T. atas nikmat dan rahmat yang dikurniakan sehingga kita dapat sekali lagi hadir dalam Istiadat Konvokesyen Universiti Teknologi MARA (UiTM) ke-71 ini. Saya mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada para graduan seramai 21J 24 orang yang pada kali ini masing-masing menerima diploma, ijazah sarjana muda, ijazah sarjana dan ijazah kedoktoran. Mengenang kembali saat graduan mula-mula menjejakkan kaki ke UiTM mendaftarkan diri untuk mengikuti pengajian masing-masing, semestinya bermacam-macam perkara difikirkan mengenai kehidupan baru alam universiti. Kini, setelah melaluinya, mungkin graduan terfikirkan bagaimana pula untuk meneruskan kehidupan berkerjaya di luar sana. Namun, saya percaya, berkat ilmu dan kemahiran insan serta ehsan yang diteroka di universiti ini, para graduan akan mampu memikul tanggungjawab yang diberikan di alam pekerjaan kelak. Tentu sekali saya menaruh harapan yang cukup tinggi agar para graduan dapat meneruskan tradisi kecemerlangan universiti ini untuk terus berdaya saing sehingga berjaya ke peringkat global, menjadi peneraju industri dan berpersonaliti terbilang. Sesungguhnya pencapaian bersama dalam menjadikan UiTM unggul sehingga meraih pelbagai anugerah sememangnya amat membanggakan. Permintaan graduan UiTM di pasaran pekerjaan dalam dan luar negara menunjukkan satu pengiktirafan sejagat yang besar ertinya kepada universiti ini. Zahirkanlah pengiktirafan ini dengan memberi khidmat cemerlang demi mendukung cita-cita dan citra murni UiTM menjadi sebuah universiti penyelidikan bertaraf dunia. Sebagai universiti yang berjuang atas kepentingan bangsa Melayu dan bumiputera keseluruhannya, saya berharap agar para graduan akan sentiasa mengingati budi dan jasa yang telah dicurahkan oleh universiti dan seluruh warganya dalam merealisasikan sebuah perjuangan. Kita sebagai warga UiTM sentiasa berterima kasih kepada pemimpin-pemimpin negara yang telah meletakkan kita pada tahap ini. Saya berharap agar kita sentiasa berfikiran saujana, sentiasa melihat ke hadapan mencari kejayaan dan kecemerlangan sebagaimana yang diperjuangkan oleh tokoh-tokoh UiTM terdahulu. Saya juga turut mengharapkan para graduan, jika berpeluang, pulanglah ke UiTM untuk menzahirkan kembali perasaan kasih dan sayang atas pengorbanan universiti yang dicurahkan kepada anda. Syabas dan tahniah kepada graduan.