Amanat Tahun 2011 : “Get More With Less” Pengukuhan Pengurusan Kewangan ‘Lean’ Ke Arah Menjuarai Kecemerlangan Universiti / Sanip Wahid - Wahid, Sanip (Pejabat Bendahari, UiTM, 2011)
Pejabat Bendahari akan memasuki fasa kedua transformasi pengurusan kewangan Universiti. Inisiatif pengukuhan pengurusan kewangan “lean” akan di laksanakan dengan lebih drastik dan berani. Beberapa perubahan seperti struktur dan skop akan dilaksanakan bagi memastikan perkhidmatan kewangan dapat diberikan berfokus kepada keperluan pelanggan. Penambahbaikan proses kerja yang memberi nilai tambah akan diutamakan untuk dilaksanakan untuk mendapatkan “early wins”. Dengan penguncupan peruntukan belanja mengurus tahunan dan juga ketiadaan tambahan jawatan baru Pejabat Bendahari perlu terus memberi perkhidmatan terbaik kepada Universiti dan melaksanakan kaedah pengurusan kewangan yang lebih kreatif dan inovatif. Transformasi ini juga memerlukan rejuvenasi budaya kerja yang memerlukan budaya bekerja secara berkumpulan, mampu mengurus bakat yang ada dan bersedia serta terbuka dalam soal peralihan tanggungjawab dan skop kerja. Dalam menjayakan hasrat Universiti menjuarai kecemerlangan, Pejabat Bendahari hendaklah mampu merancang dan melaksana inisiatif agar ada nilai dalam perbelanjaan (value for money), semua peruntukan yang diberikan kepada Universiti diurus sebaik mungkin, telus dan impaknya mesti dilihat dan dirasa.