Penilaian model pola komunikasi keluarga menerusi analisis faktor pengesahan (AFP): kajian di Malaysia / Aziyah Abu Bakar ...[et al.] - Abu Bakar, Aziyah; Afthanorhan, Asyraf; Ibrahim, Mohd Nazri; Ridzuan, Abd Rauf; Abdul Latiff, Dzaa Imma (2016)
Kajian berkaitan komunikasi keluarga telah berkembang lebih dari 30 tahun yang lalu. McLeod dan Chaffee adalah penyelidik yang membangunkan instrumen pola komunikasi keluarga pada tahun 1972. Ritchie dan Fitzpatrick telah menyemak semula instrumen tersebut pada tahun 1990 dan menamakannya sebagai Revised Family Communication Patterns (RFCP). Sebenarnya RFCP adalah lanjutan dari Family Communication Patterns (FCP) apabila item-item ditambah bagi mengukur pola komunikasi dalam keluarga. Walaupun instrumen ini sering digunakan berkali-kali oleh para penyelidik tempatan mahupun luar negara, namun adalah penting untuk menguji instrumen ini pada lokasi dan responden yang berlainan. Kajian ini bertujuan melihat kesahan dan kebolehpercayaan instrumen RFCP dengan menggunakan analisis Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) dan Analisis Faktor Pengesahan (AFP). Dapatan kajian menunjukkan faktor RFCP adalah sesuai dikaji bagi menentukan pola komunikasi keluarga. Beberapa item juga telah dikenalpasti berkualiti bagi mengukur faktor tersebut.