Jawatankuasa Perwakilan Pelajar mengapakah pelajar-pelajar menjauhkan: satu tinjauan khusus di Institut Teknologi MARA Shah Alam Selangor / Suzila Alias ... [et al.] - Alias, Suzila (Faculty of Law, 1994)
Persatuan pelajar adalah sebuah persatuan yang perlu ada di semua pusat pengajian tinggi. la memainkan peranan yang penting di peringkat tersebut khusus untuk mewakili golongan pelajar dalam menjaga kepentingan serta kebajikan pelajar. Persatuan pelajar ini memang diwujudkan di setiap pusat pengajian tinggi. Ini termasuklah Institut Teknologi Mara sendiri. Hanya yang membezakan setiap Persatuan Pelajar tersebut ialah keaktifan dan keberkesanannya serta pengiibatan para pelajar sepenuhnya. la merupakan sebuah persatuan yang berfungsi sebagai saluran untuk menyuarakan pendapat serta ketidakpuashati para pelajar. Oleh itu, nasib para pelajar dapat dibela dan dijaga daripada sebarang penindasan pihak-pihak tertentu. Maka, pelajar itu haruslah berketampilan, bersifat terbuka serta berani untuk menyuarakan pendapat mereka. Seharusnya para pelajar tidak menjauhkan diri dari persatuan pelajar kerana faedah yang banyak boleh diperolehi melalui persatuan pelajar.