Peluasan konsep asnaf mualaf zakat / Tutasting @ Rawi Nordin ... [et al.] - Nordin, Tutasting @ Rawi; Haji Said, Abdullah; Baba, Abdul Ghafar; Bahrom, Hasan; Rabu, Noormala (Institute of Research, Development and Commercialization, Universiti Teknologi MARA, 2010)
Kajian ini merupakan satu usaha mendapatkan maklumat berhubungan dengan peluasan konsep asnaf zakat mualaf dalam konteks Malaysia. Usaha ke arah peluasan konsep mualaf ini tidak lari dari maksud memelihara maqasid syariyyah yang menjadi faktor pemangkin dalam konteks dakwah Islam bagi kebajikan umat Islam khususnya dan rahmat kepada umat manusia seluruhnya. Metodologi kajian ini menggunakan kaedah pelbagai sumber iaitu kajian perpustakaan, seminar, tinjauan dan menemu-bual mereka yang pakar dan berautoriti dalam bidang zakat. Seramai 36 orang responden terlibat dalam kajian terdiri daripada 8Jabatan Mufti, 6 Majlis Agama/ Baitulmal, 14 Pusat Pungutan Zakat dan 8 ahli akademik dan tokoh zakat. Data yang diperolehi telah menjawab objektif kajian. Pertama, mengenalpasti terdapat dua tafsiran mengenai konsep mualaf iaitu pertamanya tertumpu kepada golongan yang baru memeluk agama Islam dan kedua merangkumi juga kepada orang yang masih belum beragama Islam. Di samping itu telah ada fatwa mengenai konsep mualaf yang merujuk kepada tafsiran di atas, tetapi status fatwa tersebut tidak diwartakan. Kedua, Peluasan konsep mualaf kepada bukan Islam telah dilaksanakan oleh beberapa pusat zakat negeri seperti Wilayah Persekutuan, Selangor, Johor dan Kelantan. Ketiga, Majoriti responden yang ditemui bersetuju asnaf mualaf itu diperluaskan konsepnya bukan sahaja kepada orang yang baru memeluk Islam tetapi juga kepada belum Islam. Ini bertepatan dengan Keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan tahun 2007 mengenai konsep mualaf hendaklah diterima dan diwartakan bagi setiap negeri di Malaysia untuk tujuan dakwah. Justru itu dicadangkan juga supaya peruntukan enakmen negeri-negeri perlu memperluaskan konsep mualaf kepada yang belum memeluk Islam dan diharapkan keislamannya. Selain itu bagi memastikan golongan mualaf terpelihara dari sudut maqasid syariayyah, institusi yang bertanggungjawab perlu merangka modul pengajian asas agama yang komprehensif. Manakala Program-program pemantapan mualaf memerlukan sinergi antara institusi-institusi terlibat serta pelaksanaannya perlu pemantauan yang berterusan.