Evolusi senibena melayu / Suhaimi Jaafar - Suhaimi, Jaafar (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1983)
Abad 300 Sebelura Masihi adalah titik permulaan bagi orang-orang Melayu raula meraajukan tanah untuk bertani, tetapi jauh di sebelah hujung dunia yang lain, negara Eropah telah meraasuki zaraan sains. Hubungan berkesan antara kedua buah tempat ini tiada langsung sehinggalah pada abad ke 16 tahun Masihi. Oleh kerana itu, alara raistik dan adat resam yang dibawa, direka dan diperkembangkan oleh masyarakat kuno Melayu itu tidak mudah ditembusi malah ia dipegang kuat masa kemasa, hinggalah akhirnya ia menjadi leraah dengan datangnya orang-orang Barat.