Gelanggang permainan dan hiburan hiburan rakyat (kesannya keatas sosial dan senibina) / Sohaimi Ali - Sohaimi, Ali (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Perkataan'gelanggang' mengikut pengertian dari sudut bahasa raembawa maksud suatu tempat di roana orang ramai berkumpul untuk tujuan melihat sesuatu yang akan dipertontonkan, atau suatu tempat di mana seseorang sec?ra individual atau berkumpulan melakukan sesuatu dengan raaksud untuk msmpamerkan,Dari segi istilah pula, gelanggang rakyat raembawa maksud tempat di mana orang ramai berkunroui untuk melakukan segala perkar untuk berhibur dan bersukaria samada menonton atau ikut serta beraktiviti untuk ditonton,dalam konteks ini segala aktiviti lebih bersifat kebudayaan dan aktiviti kebiasaan masyarakat atau bersifat tradisi.Dalam kajian akhir ini, pentafsiran- gelanggang rakyat lebih merangkumi permainan, hiburan dan kesenian tradisional bagi mengenal pasti unsur-unsur dan fakta-fakta tertentu yang boleh diketengahkan sebagai kesimpulan dan cadangan terhadap kaitannya dengan perkembangan senibina Melayu. Kajiselidik yang.dilakukan adalah terturapu di sekitar daerah pantai tiraur terutajnanya di negeri Kelantan dan Terengganu yang masih raengekalkan fungsi tradisi. gelanggang permainan rakyat di sesetengah tempat.