Rumah Merlimau : kesinambungan senibina asing dengan senibina melayu keatasnya / Siti Nuraishah Baroni - Baroni, Siti Nuraishah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Senibina Meiayu traditional dari Utara hingga ke Selatan tanah Meiayu, sangat menarik mengikut ciri tersendiri masing-masing. Begitu juga dengan senibina traditional Melaka, ia kaya dengan unsur-unsur binaan yang tidak kurang menarik. Senibina traditional Melaka ditambahkan lagi keunikannya dengan adanya unsur-unsur senibina asing contonya unsur-unsur senibina Cina yang diseragamkan pada binaan rumah fcediaman Metayu Melaka mengikut kehendak-kehendak masyarakat tempatannya sendiri. Satu peluang yang tidak ternilai jika dapat membuat kajian dan memahami senibina Cina itu iaitu dengan mengenali elemen-elemen yang terdapat pada bangunan—bangunan senibina Cina serta ciri-cirinya; yang juga terdapat sama pada rumah traditional Meiayu Melaka. Tujuan kajian ini adalah untuk melihat sendiri kesinambungan senibina Cina keatas rumah kediaman Meiayu walaupun cara hidup dan kebudayaan masyarakatnya berbeza.