Penilaian kesesuaian mata pelajaran bahasa Cina Sekolah Kebangsaan (BCSK) bagi pelajar bukan natif / Heng Buai Chin and Neo Kian Sen - Heng, Buai Chin; Neo, Kian Sen (Research Management Institute , Universiti Teknologi MARA, 2010)
Kurikulum Bahasa Cina Sekolah Kebangsaan (BCSK) direka dan dilaksanakan di Sekolah Kebangsaan (SK) dengan tujuan menarik minat ibu bapa keturunan Cina untuk menghantar anak mereka belajar di SK. Usaha ini secocok dengan polisi kerajaan untuk memperkasa status SK supaya menjadi pilihan utama ibu bapa semua kaum untuk menghantar anak mereka belajar di bawah bumbung yang sama, iaitu, sekolah kebangsaan. Objektif murni polisi ini ialah supaya kanak-kanak berbilang kaum dapat bergaul bersama sejak kecil lagi. Keadaan sebegini dipercayai akan menyumbang kepada perpaduan kaum. Dengan menawarkan kursus Bahasa Cina di SK, maka pelajar Cina di SK dapat mempelajari mata pelajaran bahasa Cina. Strategi kerajaan ini mungkin dapat menarik minat ibu bapa keturunan Cina untuk menghantar anak mereka belajar di SK. Namun subjek BCSK turut ditawarkan untuk dipelajari oleh pelajar bukan penutur jati termasuk pelajar kaum Melayu, India, Iban, Kadazan dan sebagainya. Pengkaji bimbang sukatan dan bahan kandungan BCSK yang pada asalnya ditujukan kepada penutur jati, iaitu pelajar Cina, mungkin tidak sesuai dijadikan subjek bahasa Cina sebagai bahasa kedua, maka kajian ini dijalankan untuk menyemak kesesuaian sukatan dan kandungan mata pelajaran memandangkan bahasa itu juga ditujukan kepada pelajar penutur bukan natif.