Bagaimana faktor climate mempengaruhi corak senitaman di kawasan bandar / Siti Hajar A. Sauad - A.Sauad, Siti Hajar (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1990)
Senitaman merupakan suatu elemen yang amat penting dimana ianya bertujuan untuk memberikan nllai aesthetic disamping untuk menyelesakan lagi keadaan sekeliling. Senitaman juga berfungsi untuk mengimbangi keadaan yang kurang menyenangkan di jalan dengan berbagai bentuk pokok-pokok, ‘shrubs’ dan rumput-rumput, Juga dengan bunga-bunga yang beraneka warna, daun yang berbagai bentuk serta carak-corak kayu yang dapat memberikan kesan menarik. Senitaman terbentuk dengan dua elemen iaitu hard landscape dan soft landscape, Namun begitu keduanya ini terbahagi pula kepada formal landscape, active landscape dan pasif landscape…