Perkembangan sistem pasar tradisional di Malaysia. Kajian kes : Pasar Besar Kota Bharu / Rohani Osman - Osman, Rohani (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1984)
Pasar merupakan suatu tempat perhimpunan awam yang terdiri daripada para pembeli dan penjual pada masamasa tertentu untuk menjalankan aktiviti perniagaan yang mana tertakluk pada syarat-syarat yang telah ditetapkan. Pasar juga merupakan satu fenomena antarabangsa, tetapi dalam kontek sistem perniagaan runcit, ianya berbeza mengikut keadaan budaya dan ekonomi tempatan. Di negara-negara barat, dimana terdapat persaingan dengan sistem perniagaan moden, kepentingan pasar tradisional atau pasar awam kini menjadi semakin berkurangan, tetapi ia masih kekal sebagai elemen yang penting dalam sistem pengedaran perniagaan perbandaran yang kompleks dan bercampur aduk di negara-negara dunia ketiga.