Sejarah perkembangan Kuala Kangsar dan senibena peninggalan penjajah hingga kini / Mohd. Zabidi Mohd. Bazir - Mohd. Bazir, Mohd. Zabidi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1988)
Sejarah awal penempatan Kuala Kangsar tidak dapat dihuraikan dengan jelas sebelum permulaan Sultan Perak. Ianya selepas Kesultanan Perak bermula baru maklumat-maklumat mengenai penduduk tempatan dapat dikumpulkan. Justeru, itu hanya perkembangan penempatan penduduk Kuala Kangsar selepas bermulanya Kesultanan Perak hingga kini sahaia yang dapat dikumpul dan dianalisakan. Kajian yang dijalankan hanya tertumpu di Bandar Kuala Kangsar den sekitar tiga batu disekelilingnya yang dapat dikaji kerana kawasan di mana terletaknya bangunan-bangunan dari kesan penjajahan Inggeris di Perak.