Kajian penglibatan penduduk di dalam industri pelancongan. Kes kajian : pinggir pantai Negeri Terengganu (Daerah Marang,Terengganu) / Maimon Haji Ali - Ali, Maimon (1992)
Pelancongan memainkan peranan penting samada di negara maju ataupun di negara membangun. Dalam konteks negara Malaysia, industri pelancongan adalah satu bidang ekonomi yang masih baru dan sedang berkembang pesat. Kegiatan pelancongan memberi kesan ekonomi yang besar kepada negara pada masa kini. Walaupun secara dasarnya adalah sukar untuk member penilaian secara tepat terhadap kesan-kesan dan implikasi yang wujud, namun pada hakikatnya memang telah diterima umum bahawa industri pelancongan merupakan salah satu aktiviti yang mampu menawarkan sejumlah faedah yang tertentu kepada negara dan gunatenaga.