Penswastaan sistem pengangkutan awam di Malaysia. Kes kajian Projek Lebuhraya Utara-Selatan / Sharifah Darnishimar Syed Kamarul Bahrin - Syed Kamarul Bahrin, Sharifah Darnishimar (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1993)
Pengangkutan dan perhubungan merupakan sebahagian daripada unsur utama dalam proses pembangunan/kepesatan pertumbuhan ekonomi negara. Infrastruktur yang mencukupi dan cekap memudahkan pergerakkan sumber-sumber antara pusat pengeluaran dan penggunaan. la juga telah memainkan peranan yang penting dalam menggalakkan pembangunan kawasan luar bandar dan di dalam memperluaskan peluang-peluang pekerjaan kepada penduduk luar bandar untuk menyertai proses pertumbuhan ini. Pertumbuhan yang pesat dalam pelbagai sektor ekonomi juga telah mewujudkan permintaan yang lebih besar terhadap pengagihan, keupayaan dan kecekapan rangkaian pengangkutan dan perhubungan di negara ini.