Tebusguna tanah laut : Kesan fizikal sosial dan ekonomi untuk pembangunan perindustrian / Shamsul Osman - Osman, Shamsul (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1993)
Tebusguna tanah adalah satu alternatif perancangan yang telah digunapakai dalam pembangunan di Malaysia. Tebusguna selalunya merujuk kepada pembangunan kawasankawasan yang bermasalah kerana berair tetapi berpotensi untuk dijalankan pembangunan. Pengimplementasian proses ini diperingkat perancangan tapak telah banyak dijalankan di Pulau Pinang. Faktor perletakan zon perindustrian yang tertumpu di Bayan Lepas telah menyebabkan permintaan tanah industri yang tinggi dari pelabur-pelabur asing. Untuk memastikan taraf industri meningkat, Pihak Berkuasa Negeri telah menjalankan projek tebusguna tanah laut yang raelibatkan beratus-ratus ekar di kawasan ini. Keberkesanan alternatif perancangan jenis ini telah dikadi bagi mengetahui kesannya terhadap fizikal, sosial dan ekonomi. Kajian terhadap kesan-kesan tersebut telah diskopkan bagi kawasan seluas 360 ekar yang ouga bakal dicadangkan untuk pembangunan perindustrian. Kaj ian secara teoritikal didalankan diperingkat awalan untuk memahami konteks tebusguna ini. Keberkesanan ke atas faktor fizikal, sosial dan ekonomi dinilai melalui sistem pengiraan matriks. Secara ringkasnya kajian ini akan cuba melihat kesan-kesan yang bakal wujud apabila suatu perancangan perindustrian dijalankan di kawasan tebusguna tanah.