Penempatan awal orang minang dan pengaruh senibina Minangkabau terhadap senibina tempatan / Shamsul Bahari Mohd Yusoff - Mohd Yusoff, Shamsul Bahari (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1986)
Disebabkan oleh peredaran zaman, penempatan awal orang-orang Minangkabau telah banyak berubah dari segi pembangunan dan perancanganya. Tetapi penempatan mengikut suku masih lagi kedapatan tetapi tidaklah sebegitu ketara seperti dahulu, Pengamalan adat pepatih juga tidak lagi begitu kuat diamalkan oleh beberapa pihak. Ini adalah disebabkan oleh beberapa anggapan yang mengatakan bahawa ia adalah bercanggah dengan agama Islam dan tidak bersesuaian dengan cara hidup masa kini. Terdapat golongan masyarakat yang memandang rendah terhadap adat yang dibawa oleh orang-orang Minangkabau. Senibina yang dibawa oleh orang-orang minangkabau telah berkercbang dengan meluas di Negeri Sembilan dan ia juga telah mempengaruhi senibina tempatan sehingga kini. Pengaruhnya terhadap senibina tempatan adalah meluas dan ini adalah berlaku disebabkan oleh beberapa aspek. Antaranya ialah penghijrahan keturunan orang-orang Minang yang terkemudian dari Negeri Sembilan ke daerah-daerah luar.