Sistem tanggam tradisi / Shamsul Azhar Ahmad Shafie - Ahmad Shafie, Shamsul Azhar (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1989)
Masyarakat moden masakini telah semakin melupakan segala bentuk peninggalan sejarah, walaupun sesuatu peninggalan tersebut adalah sesuatu yang cantik dan begitu unik serta tinggi nilainya. Sesuatu yang dianggap pelik dan bersejarah akan digelar ‘antik' dan disimpan tanpa sesiapa mengetahui keujudannya dan asal usulnya. Begitu juga dengan peninggalan senibina dan sejarahnya. Peninggalan Rumah-rumah Melayu Tradisi sering dipandang sepi dan di anggap usang di celah-celah pembangunan dan kehidupan moden masakini. Tanpa disedari, kita sebenarnya telah semakin kehilangan bukti-bukti ketamadunan yang telah dibentuk semenjak sekian lama oleh ‘datuk-nenek’ kita…