Perancangan penggunaan tanah yang lebih berfaedah ke atas zon pemisah / Shamsudin Jaafar - Jaafar, Shamsudin (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1985)
Zon Pemisah adalah satu jaluran tanah yang selalunya tidak diambil berat tentang pengawasannya oleh Pihak Berkuasa Tempatan. Memandangkan harga tanah di kawasan bandar adalah mahal maka satu tindakan haruslah diambil supaya setiap tanah-tanah kosong di zon pemisah digunakan sepenuhnya.