Fungsionalisme dan perlakuan manusia dalam ruang. Kajian kes ke atas kompleks membeli-belah The Mall / Shamsul Shamsudin - Shamsudin, Shamsul (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1987)
Bangunan dibina atau rekabantuk berdasarkan sesuatu tujuan seperti juga terciptanya ala mini dan tumpuan penyelidikan ini akan diberikan kepada manusia dana lam sekelilingnya. Gua, satu-satunya ruang teduhan dari matahari dan hujan dan juga sebagai tempat berlindung dari serangan binatang buas di zaman purba. Ini menrangkan akan fungsi gua. Tamadun manusia telah berkembang selaras dengan perkembangan taraf pemikiran manusia. Oleh itu tempat tinggal dan tempat berkumpul direka dengan lebih sempurna…