Rumah Melayu Melaka, ciri-ciri, pengaruh serta kesannya terhadap senibina masakini / Ali Nordin Yaakub - Yaakub, Ali Nordin (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1992)
Kajian ini menitikberatkan tentang pengaruh Senibina Rumah Melayu Melaka terhadap senibina masakini. Iaitu konsep-konsep yang telah digunakan di dalam rekabentuk bangunan masakini seperti bahan binaan, elemen struktur, dekorasi permukaan,pengunaan bangunan tersebut serta fungsinya. Pada -awalan kajian ini penulis mendahuluinya dengan pengenalan sejarah Negeri Melaka. Diikuti pula dengan Senibina Rumah Melayu Melaka di Zaman Kesultanan Melayu Melaka. Ianya menceritakan tentang kegemilangan Senibina di waktu pemerintahan Sultan Mansor Shah. Iaitu Senibina Istana yang diilhamkan oleh Sultan Mansor Shah sendiri.