Perkampungan nelayan di Jelutong Timur Pulau Pinang - Kajian tentang senibina sosial dan sejarah / Shamsul Shamsudin - Shamsudin, Shamsul (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1989)
Perkampungan atau penempatan nelayan kini semakin pupus dan berkemungkinan akan lenyap ditelan arus kemodenan. Proses evolusi ekonomi mengakibatkan terbitnya unsur kemodenan dan banyak penempatan moden dan mengisi pinggir pantai. Oleh itu perlulah diadakan usaha untuk merekodkan ciri identiti yang terdapat didalamnya…