Kajian bangunan lama : Masjid Sg. Ramal Luar, Kajang / Abdul Aziz Ramli ... [et al.] - Ramli, Abdul Aziz; Sapari, Shahrom; Mohd. Ibrahim, Hj. Ahmad; Mohd. Saad, Noridah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1984)
Mesjid Sg. Ramal Luar, Kajang, Selangor, telah dibina pada Tahun 1929. Dengan harga sebanyak $40,000/-, wang ini datangnya dari seorang bijakpandai iaitu Pegawai Daerah yang bernama Datuk Abu Samah. Beliau telah beriktiar supaya penduduk-penduduk kampung yang kebanyakannya penoreh getah mengenepikan sejumlah wang, dari kupon getah mereka dikumpul dan dari sedekah jahriah orang ramai.