Perancangan pembangunan Pulau Pinang serta pengaruh senibina British di sekitar bandar Georgetown / Shahzainy Shahrome - Shahrome, Shahzainy (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1989)
Perkembangan senibina di Malaysia sejak berkurun-kurun lamanya, kaya dengan warisan ciri-ciri serta unsur-unsur ketimuran dan kebaratan. Bermiila dengan senibina 'vernacular' yang memperlihatkan warisan senibina kernelayuan, ia juga memaparkan pengaruh-pengaruh asing seperti Hindu, Melayu dan Islam. Perkembangan senibina ini yang berikutnya menunjukkan bagaimana pengarub-pengaruh tersebut" sezaman dari aspek ugama, sosial , adat dan keadaan alam sekeliling…