Kajian penggunaan jejantas di pusat bandar / Shahrin Amir Sharifuddin - Sharifuddin, Shahrin Amir (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1993)
Jejantas adalah merupakan satu kemudahan melintas untuk pejalan kakki. la mengasingkan pejalan kaki dengan kenderaan di jalanraya semasa melintas. Akan tetapi elemen jejantas ini selalunya diabaikan oleh pejalan kaki. Mereka lebih suka melintas dengan tidak menggunakan jejantas. Tendapat beberapa faktor yang membawa kepada keadaan itu. Oleh yang dernikian, kajian ini dibuat bagi mengupas permasalahan yang berkaitan dengan penggunaan jejantas. Ciri-ciri yang dikajji pada jejantas adalah merangkumi kepada kesesuaian iokasinya, rekabenfcuk, tahap keselamatan yang diberikan dan juga kadar penggunaan jejantas tersebut. Jejantas adalah perlu untuk pejalan kaki demi menjaga keselamatan mereka di samping mengelakkan konflik di antara pejalan kaki dengan kenderaan di jalanraya semasa melintas.