Konsep dan falsafah di sebalik rekabentuk bumbung dan sistem pengudaraan rumah tradisional melayu di Semenanjung Malaysia. Kajian kes : rumah tradisional melayu Kelantan / Shahril Sharif - Sharif, Shahril (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1989)
Identiti sebuah bangunan kediaman tradisional Melayu terletak pada rekabentuk bumbungnya. Sekali pandang pada sesebuah rumah tradisional Melayu, dapat kita andaikan dari mana asalnya rekabentuk rumah tersebut. Segala sesuatu yang berkait dengan identity sememangnya mempunyai konsep atau falsafah di sebaliknya yang menjadikan ia mempunyai asal usul, mempunyai titik mula segala sesuatu. Sebagai penganut agama Islam yang datangnya dari India dan Arab, sememangnya adat-adat dari negara tersebut diintegrasikan dengan sistem kepercayaan…