Pengaruh urbanisasi bandaraya Georgetown terhadap Penang Bazaar / Shahimi Shah Shahidan and Abdul Rahman Ibrahim - Shahidan, Shahimi Shah; Ibrahim, Abdul Rahman (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1984)
Pembangunan pusat Bandaraya Georgetown begitu ketara terutama dekad 80’an ini, lanya adalah meliputi semua bidang terutama dari segi fizikal, ekonomi dan sosial, Kawasan yang paling menonjol sekali pembangunannya terletak di tengah-tengah pusat perniagaan (CBD) Georgetown terutama di jalan-jalan utama seperti Penang Road, Burmah Road dan Campbell Street, Perkembangan ini ialah bagi sektor-sektor perniagaan dan perdagangan Tambahan pula polisi kerajaan negeri masa kini yang mengelompokkan pusat pentadbiran di kawasan perniagaan yang telah sedia membangun. Sebagai contohnya pembangunan KOMTAR yang akan menempatkan pusat membeXi-belah serta pejabat yang moden, Fenorriena ini menyebabkan bertambahnya penumpuan orang ramai ke kawasan ini yang menyebabkan ruang tanah adalah begitu tinggi dan mendesak sekali terutama bagi kegiatan perniagaan dan pejabat pentadbiran.