Rumah bumbung panjang serambi dua belah di Kedah.Kes study : diantara Pekan Simpang Empat dan Kota Sarang Semut / Shafizan Hj. Ahmad - Ahmad, Shafizan (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1988)
Ruitiah merupakan tempat perlindungan yang diharapkan oleh setiap insan mahupun haiwan untuk perlindungan dari panas hujan dan musuh-musuhnya. Semenjak dari zaman pra-sejarah lagi, manusia telah tinggal didalam gua. Apabila mendapati cara ini sudah tidak selamat lagi, mereka mula mendirikan rumah-rumah mereka diatas pokok-pokok. Akan tetapi, rumah-rumah diatas pokok ini terlalu kecil dan tidak selesa, terutamanya apabila mereka mulai berkeluarga. Kemudian mulalah satu era pembinaan rumah diatas tanah. Evolusi dari sini, maka terbentuklah rumah-rumah bertiang diatas tanah yang lebih besar, kukuh dan selamat.