Kota Darulnaim / Shafie Abdullah - Abdullah, Shafie (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1982)
Rancangan untuk membina komplek kerajaan ini akan menambahkan lagi satu cabang kemajuan bagi negeri Kelantan, Ujudnya ia adajah selaras dengan perkembangan- perkembangan penting di dalam pertumbuhan politik tanah air„ Pengabungan parti-, parti politik untuk membentuk sebuah kerajaan perpewakilan penoh akan dapat menggerabelingkan semua kepakaran yang ada dalam usaha untuk mengujudkan perkhidmatan yang lengkap bagi Negeri Kelantan. Demonstrasi kerukunan ini dapat di lihat melalui penglibatan terus oleh pemimpin- pemimpin, Dengan itu komplek Kota Darulmain akan menjadi satu pusat taraf perancangan yang berkesan dan perlaksana pembangunan padu, berlandaskan garis- garis hadapan.Bukan sahaja untuk masa hadapan yang boleh diramalkan, bahkan untuk jenerasi-jenerasi yang akan dating. Adalah menjadi harapan dan keyakinan bahawa bangunan komplek baru ini akan menjadi eatu lambang gemilang sebagai inspirasi rakyat.Masyarakat yang demokrasi merabolehkan kemajuan masa depan yang lebih cerah berdasarkah kepada keamanan, harmoni, displin dan peraturan awam.