Villa Palliadio : kajian sejarah villa-villa kolonial di Tanah Melayu dalam transisi ke arah pendekatan senibina Malaysia / Sh. Madznah Sy. Mohamed - Sy. Mohamed, Sh. Madznah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Perkembangan senibina di Malaysia adalah di dalam proses transisi : Kajian yang akaii "dijalankan adalah untuk membentangkan satu tipologi senibina di Malaysia iaitu yang terdapat pada villa kolonial. Villa-villa ini merupakan bangunan kediarnan penjajah British seperti yang terdapat di bandar-bandar besar di Malaysia seperti di Kuala Lumpur , Pulau Pinang, Ipoh dan sebagainya pada akhir kurun ke-19 dan awal abad ke-20. Tanah Melayu kemudiannya telah melalui sejarah perkembangan senibina moden yang telah menyebabkan tercicirnya budaya, iklim dan kehidupan masyarakat tempatan. Persoalan utama yang ingin ditimbulkan adalah samada ciri ciri pada villa kolonial sesuai digandingkan sebagai identiti senibina Malaysia.