Kajian warisan sejarah sebagai faktor penarik industri pelancongan / Sayaffi Ibrahim Harun dan Norhashida Harun - Harun, Sayaffi Ibrahim; Harun, Norhashida (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1992)
Penekanan terhadap pelancongan di Malaysia hanya berlaku baru-baru ini sahaja. Walaupun pada tahun 1960-an dan 70-an, potensi kegiatan tersebut telah diperakui, namun usaha yang dijalankan untuk mempertingkatkan sektor ini dan membekalkan perkhidmatan sokongan kepada sangatlah sedikit . Ini adalah kerana dalam jangka masa itu , lebih banyak tumpuan diarahkan kepada sektor yang lebih "dinamik" dan pesat berkembang seperti perindustrian dan perdagangan. Pelancongan mula mendapat perhatian dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke Empat (1981 - 1985). Antara sebab mengapa sektor ini semakin mendapat perhatian ialah kerana ia dianggap' mempunyai potensi menerbitkan tukaran asing dan membantu mengatasi masalah berkaitan dengan imbangan pembayaran negara.