Pendekatan perancangan gunatanah di dalam mengawal pencemaran air di Sungai Melaka / Sarina Saad - Saad, Sarina (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1994)
Bagi negara merabangun, kepentingan ekonomi raeniadi kriteria yang utama di dalam pembangunan, manakala pemeliharaan alam sekitar diabaikan dan tidak diberi perhatian yang sewajarnya. Oleh itu, proses pembangunan fisikal telah menumpukan kepada kepentingan gunatanah ekonomi seperti perindustrian, perdagangan dan perumahan yang melahirkan masalah-masalah pencemaran terhadap alam sekitar terutaroanya air. Masalah penceroaran ini mempunyai kaitan secara langsung dengan amalan proses perancangan gunatanah. Di mana ia menjadi titik* tolak di dalam menentukan perletakan sesuatu gunatanah itu. Kualiti Sungai Melaka semakin menurun oleh kerana proses perancangan gunatanah yang secara teoritikalnya tidak diikuti dengan betul. Proses-proses, tahap serta prosedur proses perancangan gunatanah di ikuti pada tahap yang amat minimum. Ini telah mewujudkan beberapa masalah di tapak kajian. Masalah-masalah tersebut sekiranya tidak dibendung akan roendatangkan kemudaratan, kecederaan dan kepupusan hidupan yang ada di muka bumi ini. Setelah analisis dibuat dan masalah-masalah penceroaran di kenalpasti, beberapa cadangan dan garispanduan telah di cadangkan supaya masalah penceroaran ini dapat dikawal dengan segera. Jawatankuasa teknikal mempunyai tugas yang berat di dalam melaksanakan tugas pengawalan penceroaran terhadap air sungai, Jawatankuasa teknikal hendaklah meraastikan syarat-syarat pengawalan penceroaran air dalam kebenaran merancang dan proses perancangan gunatanah diamalkan dengan seropurna dan roenyeluruh. Di harap kualiti air Sungai Melaka akan meningkat dan masalah pencemaran air sungai akan dapat di bendung dengan kerjasama daripada semua pihak.