Kajian tentang keberkesanan sistem terminal perhentian bas masakini di sekitar Kuala Lumpur. Kes kajian 1) Terminal Hentian Puduraya 2)Terminal Perhentian Bas Kelang 3) Terminal Perhentian Bas Pekeliling / Sanusi Husin - Husin, Sanusi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1989)
Tujuan utama kajian ini, adalah untuk memperbaiki perkhidmatan pengangkutan bas awam yang sediada dan juga mempertingkatkan lagi perkhidmatan tersebut ke tahap ysng lebih memuaskan berdasarkan perkembangan semasa dan juga -fungsi terminal-terminal bas di bandaraya Kuala Lumpur, sebagai pusat tumpuan. Ianya dapat dicapai dengan mengutarakan masalah—masalah utama yang dihadapi oleh semua pihak yang berkaitan melalui penqurusan dan pengawasan y^ng lebih cemerlang. Kajian ini juga akan melibatkan terminal-terminal bas iaitu :— 1) Hentian Puduraya 2) Hentian Bas Kelang 3) Hentian Bas Pekeliling. serta kawasan-kawasan persekitaran dengan mengujudkan sistem rangkaian jalanraya yang memuaskan untuk membolehkan peningkatan kadar pergerakan, aktiviti, ekonomi, aestetik, keselamatan dan keselesaan kawasan tersebut. Semuga keseluruhan kajian ini akan dapat membantu menyediakan satu perkhidmatan yang cekap dan berkesan bagi memenuhi permintaan orang ramai.