Kajian pembaikan semula Hutan Lipur Sebagai Hutan Rekreasi. Kes kajian & Hutan Lipur Gunung Belumut, Johor / Rusmi Sulaiman - Sulaiman, Rusmi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1997)
Rekreasi menipakan suatu sektor penting kepada pembangunan negara dan juga menjadi suatu keperiuan utama datam kehidupan manusia. Kepertuan terhadap rekreasi kini menjadi suatu perubahan baru datam masyarakat sebagai salah satu cara untuk berehat dan menenangkan fikiran, bersiar-siar dan bercuti. Tren pembangunan rekreasi di Malaysia kini adalah berasaskan sumber. Maka mana-mana kawasan yang berlatar belakangkan sumber semulajadi , bemilai estetika, berciri-sosio-budaya yang unik sering menjadi perhatian a/us pembangunan sektor pelancongan. Datam konteks perancangan rekreasi, perancangan rekreasi yang berasaskan hutan (hutan lipur) telah mula diberi perhatian. Hutan-hutan simpan yang dulunya hanya ben\epentingan kepada keseimbangan eko-sistem, telah bertukar fungsi kepada suatu kawasan rekreasi yang bemilai komersil. Rekreasi hutan lipur ini adalah lebih kepada penyediaan eiemen-elemen rekreasi di kawasan hutan yang dipilih untuk dirancangkan secara beridentiti untuk mewujudkan suatu suasana berehat, bersiar-siar serta menikmati pemandangan di dalam hutan yang sema menghijau dan cantik. Menikmati aktiviti rekreasi di hutan lipur adalah suatu pengalaman yang menarik di mana kita bebas untuk menghayati dan menikmati a/am ciptaan tuhan yang serba unik.