Orientasi perubahan sosio-ekonomi nelayan terhadap peralihan cara hidup.Kes kajian : Penempatan semula nelayan Kandis, Bachok / Ismail Daud - Daud, Ismail (1985)
Kajian ini dijalankan berasaskan kepada kemunduran taraf penghidupan yang terdapat di kalangan nelayan yang tlnggal di luar bandar khususnya kaum nelayan bumiputra. Mereka-mereka ini adalah terdiri daripada golongan pekerja yang menjadi nelayan,iaitu awak-awak kepada taukeh atau lain-lain tuanpunya bot, sebagai pekerja upahan. Selain daripada pekerja-pekerja ini terdapat juga para nelayan yang bekerja sendiri dengan hanya menggunakan pancing dan rawai . Di Semenanjung Malaysia, kira-kira 54.9% daripada ketua isirumah nelayan merupakan pekerja-pekerja upahan iaitu sebagai awak-awak, 43.9% bekerja sendiri dan 1.2% terdiri daripada mereka-merekayang bekerja dalam jenis lain iaitu mereka-mereka ini adalah terdiri dari tuanpunya bot yang tidak bekerja sendiri .