Mengenalpasti sebab-sebab Jalan Petaling berjaya sebagai sebuah pusat membeli-belah / Intan Jasmine Ismail - Ismail, Intan Jasmine (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1986)
Apabila diperkatakan berkenaan jalan petaling' hampir kesemua penduduk di bandaraya ini mengenalinya sebagai sebuah pusat roembeli-belah tradisional yang dijalankan secara informal. Kawasan ini lebih dikenali sebagai Bandarclna atau Chinatown memandangkan kawasan ini adalah merupakan penempatan awal masyarakat cina sejak kurun yang ke lapanbelas.