Perkembangan rekabentuk senibina astaka bagi Majlis Tilawah Al-Quran di Malaysia / Rozsita@Rozita Mohamed - Mohamed, Rozsita@Rozita (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1990)
Astaka merupakan satu senibina yang wujud semenjak zaman dahulu lagi, sekarang dikenali julang atau Panca Persada. Julang merupakan kenderaan raja-raja zaman dahulu di mana empat orang pengawal istana Diraja mengusung raja berjalan untuk melawat rakyat. Panca Persada pula adalah ternpat persiraman Diraja bagi menjalankan istiadat seper-ti menabal sultan atau raja, perkahwinan bertindik dan lain-lain lagi. Astaka adalah satu sistem yang terbuka dan dapat dilihat oleh orang ramai dan digunakan bagi melindungi daripada cuaca panas dan hujan. Pembinaan astaka dilakukan di tengah padang supaya penonton dapat melihat dengan jelas setiap ruang direkabentuk. Di dalam binaan tersebut terdapat satu unit besar yang digunakan untuk membaca Quran,tiga unit lagi kelihatan kecil dan berbentuk simetri.