Revolusi sekil dan kadar ukuran dari cara tradisional ke cara moden.Kes kajian ke atas penggunaan teori kadaran pada rumah tradisional melayu / Rozlina Ghazy - Ghazy, Rozlina (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1992)
Revolusi Sekil dan Kadar Ukuran Dari Cara Tradisional ke Cara Moden. Kes Kajian Ke Atas Penggunaan Teori Kadaran Pada Rumah Tradisional Melayu. Kajian ini merupakan dokumentasi bertulis yang bertujuan untuk memperbanyakkan lagi bahan ilmiah berdasarkan sekil dan kadar ukuran yang berkaitan dengan senibina kita. Teori-teori sekil dan kadar ukuran ini jika dikumpul; terdapat berbagai bentuk contohnya seperti Teori Modulor, Teori Keratan Enas dan Iain-lain lagi. Untuk senibina Melayu, kita mempunyai teori kita yang tersendiri iaitu menggunakan anggota badan kita seperti dua jari, tiga jari, depa, hasta dan sebagainya lagi. Kajian yang dibuat ini adalah untuk memperkenalkan satu skala ukuran tradisional Melayu kita kepada pengukuran moden yang bolehdigunakan dalam senibina sekarang ini. Perincian telah dibuat ke atas rumah tradisional Melayu Kelantan untuk perbandingan dengan teori yang dikaji. Perbandingan juga telah dibuat dengan bangunan-bangunan moden yang menggunakan unsur-unsur tradisional kita. Di sini diberi komen sama ada sekil dan kadar ukurannya masih menepati kadaran tradisional kita. Beberapa komen ke atas penggunaan unsur-unsur tradisional contohnya elemen penggunaan bumbung ke atas beberapa bangunan lain juga diberikan. Satu kesimpulan sama ada Teori Kadaran pada rumah tradisional Melayu kita ini berjaya dan praktikal ataupun tidak juga ada dijelaskan. Namun begitu ia sudah menjadi harapan bangsa kita agar generasi akan datang dapat mengetahui mengenai Teori Kadaran ke atas rumah tradisional Melayu kita ini dan cuba mempergunakannya di dalam senijbina kita dengan cara yang lebih sistematik dan praktikal lagi. Insya'allah...