Kajiselidik corak-corak Islam pada bangunan moden di Kuala Lumpur / Rozana Mohamad Anim - Mohamad Anim, Rozana (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1986)
Desertasi ini dilakukan untuk memenuhi kehendak Kajian Senibina, Perancangan dan Ukur dan Kajian Senibina, Institut Teknologi MARA untuk melengkapkan semester 8 khasnya Diploma Senibina. Kajian telah dilakukan untuk mendapatkan maklumatmaklumat yang menyeluruh supaya sata disertasi yang lengkap dapat dihasilkan. Kajian ini dilakukan mengikut bidang-bidang tertentu termasuklah bidang sosial, perancangan, teknikal, sejarah, ekonomi dan ciri - ciri senibina yang lain, Satu pemerhatian terhadap perkembangan bidang senibina diperlukan. Pengamatan terhadap gaya masakini, penggunaan bahan, cara pembinaan, cara penerapan dan pengolahan dibuat dan satu saranan ditujukan bagi setengahsetengah keadaan yang kurang memuaskan. Disertasi ini aknirnya diserahkan dan di nilai. Satu perhubungan yang rapat antara penasihat dan pelajar adalali amat diperlukan supaya satu perbincangan yang bernas secara dua hala dapat dihasilkan. Dari pengalaman yang diperolehi oleh pelajar semasa menyediakun desertasi ini akan menjadi bekalan dan garis panduan bagi menyediakan thesis akhir cebelum tamat perabelajaran kelak.