Satu kajian mengenai : Senibina Istana Tradisional Negeri Kelantan / Rozana Haji Kamal - Kamal, Rozana (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1985)
Sejarah Negeri Kelantan adalah berdasrkan kepada tampuk pemerintahan sultan dalam masa yang silam.Pada masa pemerintahan Sultan Muhammad II, dalam tahun 1837 (1264 Hijrah) pusat pemerintahan Keraja&n Kelantan adalah bertempat di Gunung telah dipindahkan ke Istana Kota Lama (Kota Kebun Mesta). Istana Kota Lama ini terletak diatas sebuah pulau di pertengahan kuala sungai Kelantan dengan Kota Bharu. Oleh sebab pulau ini di hakis air sedikit demi sedikit,lama kelamaan Kota Lama didapati tidak sesuai lagi sebagai ibu negeri. Akibatnya sebuah istana baru telah dibina disebuah kota (satu kawasan luas) yang lain. Setelah siap pembinaan kota ini pada tahun 1840, baginda sultan Muhammad II (1837- 1886) serta beberapa sultan yang berikutnya bersemayam.