Pembiayaan akhir harta tanah kediaman mengikut konsep islam kes kajian: Bank Islam Malaysia Berhad / Roslina Misban - Misban, Roslina (1991)
Harta Tanah kediaman merupakan salah satu keperluan asas yang utama yang perlu dipenuhi oleh setiap orang. Pemilikannya memerlukan sejumlah wang yang besar dan ini rmndatangkan masalah terutamanya kepada golongan yang kurang berkemampuan. Di sini peranan institusi kewangan amat penting di dalam membantu mengatasi masalah tersebut. Walau bagaimanapun sebahagian besar dari institusi kewangan di negara ini yang memberi perkhidmatan pembiayaan akhir menggunakan sistem kapitalis yang soma sekali bertentangan dengan sistem Islam. Penglibatan amalan riba dalam institusi-institusi kewangan telah berleluasa dan orang Islam sendiri telah terlibat secara langsung dengan amalan yang ditegah oleh Allah itu. Keadaan ini telah mendorong para cerdik pandai Islam mencari jalan untuk menggantikan sistem riba kepada satu sistem yang selaras dengan syariah Islam.