Kajian keberkesanan perancangan ruangniaga di kawasan perumahan. Kajian kes : Taman Seri Serdang / Rosli Puasa - Puasa, Rosli (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1992)
Perniagaan merupakan salah satu pekerjaan utama di negara ini. Perniagaan jugalah yang menentukan perkembangan ekonomi sesebuah negara. Dalam menyediakan satu kawasan perniagaan yang berdaya maju dan ekonomik, pelbagai faktor dan kriteria perlu diberi perhatian. Antaranya seperti lokasi kawasan perniagaan, gunatanah sedia ada, kawasan perniagaan sedia ada dan seumpamanya. Dalam kajian yang dilakukan di Taman Seri Serdang ini, aspek-aspek seperti yang telah dijelaskan tadi diambilkira. Kajian ini dilakukan bertujuan untuk mengetahui keberkesanan aspek perancangan yang dilakukan bagi menempatkan kawasan perniagaan terutama dalam kawasan perumahan. Di dapati sekarang ini, pusat perniagaan kawasan perumahan kurang memberi kesan dalam menyediakan perkhidmatan bagi memenuhi keperluan penduduk di sesuatu kawasan perumahan. Aktiviti perniagaan yang dijalankan di kawasan perumahan kurang mendapat sambutan dari penduduk setempat.