Peningkatan taraf bandar di Ipoh : Prospek, masa depan dan kesan ke atas nilai harta tanah / Rohayah Abdul Kadir - Abdul Kadir, Rohayah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1992)
Peningkatan taraf bandar di Ipoh memberi satu era baru pada penduduk Ipoh. Ini adalah kerana Ipoh merupakan bandaraya ketiga di Malaysia. Ipoh mula mendapat taraf perbandaran pada tahun 1882 dengan keluasan 83 km persegi. Selain daripada itu, peranan Ipoh sebagai ibu negeri dan pusat bagi pentadbiran, perniagaan, perindustrian, penggajian, pelancongan, kebudayaan, keagamaan dan sukan. Ini bertujuan khusus untuk memenuhi keperluan sosial dan untuk mempertingkatkan kualiti kehidupan kerana ianya melibatkan penyediaan kemudahan dan perkhidmatan awam menerusi perancangan.