Senibina tradisional di kalangan masyarakat melayu / Rohaizan Hasan - Hasan, Rohaizan (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Senibina tradisional Melayu merupakan warisan budaya yang ditinggalkanoleh generasi terdahulu. la merupakan nilai kesenian yang amat sukar di cari ganti.Pengkajian terhadap senibina tradisional Melayu ini adalah untuk menyedarkan masyarakat hari ini yang sudah semakin khayal dengan senibina moden yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan, tentang betapa indah dan praktikalnya senibina tradisional Melayu yang telah di ilhamkan oleh nenek moyang- kita dahulu.