Kajian mengenai gerai-gerai di bandar Melaka.Kes kajian :kawasan sekitar Bandar Melaka (meliputi kawasan 4 1/2 batu dari pusat bandar) / Reduan Mahat - Mahat, Reduan (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1989)
Dalam perkembangan pembangunan sesebuah bandar biasanya sektor perdagangan dan perniagaanlah yang paling pesat sekali berkembang.Aktiviti perniagaan telah menjadi suatu corak kehidupan di bandar-bandar.Ia juga merupakan salah satu mata pencarian yang utama.Aktiviti-aktiviti penjajaan telah memberi sumbangan yang besar di dalam pembangunan ekonomi bandar.