Sistem pengudaraan tanpa peralatan mekanikal di dalam senibina Malaysia / Ramlan Ramli - Ramli, Ramlan (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1992)
Sememangnya telah menjadi resam manusia suka kepada sesuatu yang bctik dan selesa dalam menjalankan kehidupan seharian. Secara tidak langsung tempat tinggal akan memainkan peranan untuk memenuhi keperluan tersebut. Tempat tinggal yang selesa hanya akan terhasiI dengan adanya pengudaraan yang baih dan sempuma. Untuk menentukan bahataa sesuatu rekabentuk bangunan itu mempunyai ciri-ciri pengudaraan yang terbaik maka haruslah diketahui asas atau prinsip kepada teknik pengudaraan tersebut. Berbalik kita kepada fungsi rumah iaitu untuk perlindungan daripada keadaan iklim seperti hujan, panas dan sebagainya maka suatu rekabentuk itu mestilah menghormati keadaan iklim dan persekitaran yang sedia ada.