Industri setinggan : faktor pertumbuhan dan implikasi terhadap persekitaran (kes kajian ; Batu 4 1/2 - Jalan Gombak) / Wan Abd. Ghafar Wan Abd. Hamid and Rakiah Puteh - Wan Abd. Hamid, Wan Abd. Ghafar; Puteh, Rakiah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1984)
Dari segi sejarah, fenomena persetingganan di kawasan bandar di negara ini telah wujud sejak sebelura Tanah Melayu mencapai keaerdekaan lagi, iaitu di zaman pemerintahan Kerajaan British. keesedaran tentang persetingganan ini lebih jelas lagi pada zaman kemelesetan, dimana didapati bahawa Kerajaan Penjajah (British) tidak mempunyai polisi yang nyata mengenai persetingganan. Kerajaan British sebaliknya menunjukkan tolerasi, malah menggalakkan persetingganan dalam tempoh kemelesetan ekonomi, dimana melalui persetingganan ini, bahan-bahan makanan dapat dihasilkan. Contohnya ialah melalui pembukaan tanah-tanah baru untuk tujuan pertanian. Setelah ekonomi pulih pada pertengahan tahun 1930 an, penduduk dan pengusaha setinggan tersebut telah diserapkan sebagai buruh dalam perindustrian perlombongan .