Pertembungan dua adat perancangan dan senibina masyarakat bendang di Alor Gajah Melaka / Raja Azhar Raja Endot - Raja Endot, Raja Azhar (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1987)
Pemilihan daerah Alor Gajah sebagai tempat kajian kerana masih terdapat unsur-unsur perkampungan bendang yang elok dan terpelihara. Di samping itu ia adalah daerah yang menghimpunkan golongan masyarakat Perpatih dan Melayu Melaka yang berbeza yang telah mengujudkan satu senibina campur di daerah ini. Harapan dari kajian ini dapat menyelongkar sedikit sebanyak pemahaman dan mendalami kejayaan masyarakat bendang mengekalkan tradisi mereka supaya terus wujud dan menjadi satu lambang masyarakat di Daerah Alor Gajah ini.