Rumah padi - kaitannya dengan senibina dan sosial tempatan / Raizah Mohd Zain - Mohd Zain, Raizah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Kajian akhir ini dibuat atas tajuk : Rumah Padi - kaitannya dengan senibina dan sosial tempatan. Tujuan pengkajian tentang rumah padi ini dibuat ialah untuk mengentahui sejarah perkembangan rumah padi,, kaitannya da lam kehidupan sosial sesebuah masyarakat tani, kepentingannya, bentuk dan senibinanya, bahan-bahan yang digunakan dalam pembinaan rumah padi dan banyak lagi»