Kajian kawasan lapang di taman-taman perumahan / Rahmah Ab Rahman - Ab Rahman, Rahmah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1995)
Kawasan lapang merupakan aspek yang amat penting dalam perancangan perumahan. Penyediaannya ditetapkan sekurangkurangnya 10 % didalam piawaian perancangan untuk kesejahteraan penduduk. Kajian kawasan lapang ini dikaji di taman-taman perumahan dalam kawasan Majlis Perbandaran Kota Bharu yang bertujuan untuk mengkaji keberkesanan fungsi kawasan lapang sediada dan mengatasi masalah-masalah yang dihadapi. Hasil kajian mendapati terdapat beberapa masalah di kawasan kajian dari segi perletakan, penyelenggaraan dan pengurusan pihak MPKB. Penyediaan elemen-elemen yang tidak mencukupi untuk aktiviti pasif dan menyebabkan kurangnya daya tarikan kepada pengguna.